Πέμπτη, Μαρτίου 20, 2008

ΑΝΩΝΥΜΑ ΚΑΙ ΕΠΩΔΥΝΑ

Πολύς λόγος γίνεται τώρα τελευταία περί ανωνυμίας στο διαδίκτυο, περί δυνατότητας ελέγχου της ταυτότητας των bloggers ,των σχολιαστών κλπ. Σαν blogger λοιπόν κι εγώ (έστω και όχι πολύ τακτικός) λέω να εκφράσω τις θέσεις μου ώστε οι χιλιάδες των επισκεπτών (τς τς) να ξέρουν τη φιλοσοφία αυτού του χώρου.
Κατ αρχήν το ερώτημα που τίθεται είναι αν το blog είναι ιδιωτικός χώρος, αν είναι δημόσιος χώρος και τι κανόνες τον διέπουν η πρέπει να το διέπουν.
Νομίζω ότι ο κυριότερος κανόνας είναι ότι οι κανόνες δεν είναι ομοιόμορφοι.Ο κάθε blogger μπορεί να χρησιμοποιήσει διαδικτυακά εργαλεία που θα δώσουν και τον ανάλογο χαρακτήρα στο blog του. Μπορεί πχ. Να επιτρέπει επισκέψεις μόνο από προ-εγκεκριμένους χρήστες (χρήστες του διαδικτύου εννοώ ) η επισκέψεις μόνο κατόπιν πρόσκλησης . Κάτι σαν το σπίτι μας δηλαδή που ελέγχουμε αυστηρά ποιος μπαίνει. Η μπορεί να αφήνουμε να μπαίνει όποιος θέλει αλλά να ελέγχουμε τι λέει είτε με διαγραφή σχολίων είτε με προ-έγκριση (moderation) . Κάτι δηλαδή σαν ένα μπαρ που ο ιδιοκτήτης αφήνει τον κόσμο να μπει ελεύθερα αλλά αν κάποιος κάνει φασαρία, η ασχημονεί , η βρίζει να του δείχνει ευγενικά την πόρτα (δηλαδή να τον πετάει έξω). Τέλος μπορεί κάποιος να αφήσει το blog του τελείως ελεύθερο, μπάστε σκύλοι αλέστε που λένε και ότι ήθελε προκύψει. Το τελευταίο είναι λίγο παρακινδυνευμένο καθώς αν δημοσιευτεί κάτι το επιλήψιμο και δεν το διαγράψει, τη στιγμή που υπάρχει η δυνατότητα μπορεί ο blogger να θεωρηθεί συνυπεύθυνος ακόμα και νομικά. Η δική μου επιλογή είναι το στυλ ανοιχτού μπαρ.
Αυτό που με βρίσκει κάθετα αντίθετο είναι η απόπειρα κατάργησης η ελέγχου της ανωνυμίας. Η ανωνυμία (η ψευδωνυμία) είναι βασικό στοιχείο του διαδικτύου. Το πρόβλημα δεν είναι η ανωνυμία αλλά η διαχείριση αυτής. Αν κάποιος χρησιμοποιεί την ανωνυμία σαν κάλυμμα για παράνομες δραστηριότητες (συκοφαντίες, απειλές) τότε θα πρέπει να ξεσκεπαστεί η ανωνυμία του και να υποστεί τα δέοντα. Οι περισσότερες χώρες διαθέτουν τα κατάλληλα θεσμικά πλαίσια. Αλλά το να καταργηθεί η να περιοριστεί η ανωνυμία λόγω μερικών ατασθαλιών, είναι σαν να ζητάμε την κατάργηση της αποκριάτικης μάσκας επειδή μερικές φορές χρησιμοποιήθηκαν μάσκες σε ληστείες τραπεζών.
Το ότι ντε και καλά πρέπει κανείς πριν εκφράσει τη γνώμη του να δηλώσει όνομα , διεύθυνση και στοιχεία ταυτότητας είναι επικίνδυνο και σκοταδιστικό. Όλοι κατανοούμε ότι είναι πολύ δύσκολο για μια υπάλληλο του πενταγώνου να καταφερθεί επώνυμα εναντίον του πολέμου του Ιράκ, η για έναν ταμία της τράπεζας να εκφράσει την αντίθεση του σε μια απεργία όταν ο διευθυντής του είναι στέλεχος την συνδικαλιστικής οργάνωσης.
Το διαδίκτυο είναι ένα Hyde Park όπου ο καθείς ανεβαίνει στο κασόνι του (blog) και λέει ότι του κατεβάσει η κούτρα του. Προσοχή όμως, όσο ελεύθεροι είμαστε στο δικό μας blog τόσο πρέπει να σεβόμαστε την ελευθερία των υπόλοιπων blogger να εκφραστούν ελεύθερα και να διαγράφουν σχόλιά μας από το δικό τους blog. Η βασική αρχή της ελεύθερης έκφρασης είναι ότι για να μπορούμε να εκφραζόμαστε ελεύθερα έστω κι αν αυτό ενοχλεί μερικούς, έχει σαν τίμημα το να ανεχόμαστε τις εκφράσεις των άλλων έστω αν και μερικές φορές αυτές μας ενοχλούν. Κάθε blogger στο blog του έχει το ελεύθερο του εκφράζεσθαι και του διαγράφειν.

6 σχόλια:

Meropi είπε...

Καλησπέρα Σόλων μου,
συμφωνώ μαζί σου ότι ο καθένας γράφει όπως θέλει, είτε επώνυμα είτε ανώνυμα. Εγώ προτίμησα το ημιανώνυμα. Νιώθω μεγαλύτερη ελευθερία έτσι να εκφράζομαι. Και επίσης νιώθω μεγαλύτερη ελευθερία να μην ξέρω ακριβώς και την ταυτότητα των διαδικτυακών μου φίλων. Έτσι ως ίσος προς ίσο εκφράζω τις σκέψεις μου μη επηρεαζόμενη αν ο άλλος είναι ένας απλός άνθρωπος ή ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου (που λέει ο λόγος).
Η ανωνυμία νομίζω πρέπει να μας οπλίζει με θάρρος όχι για να βρίσουμε ή να εξευτελίσουμε τον άλλο, αλλά για να εκφράσουμε τις πραγματικές μας σκέψεις με κοσμιότητα, χωρίς να επηρεαζόμαστε από ανούσια "πρέπει" και τυπικότητες.
Να σαι καλά Σόλων μου και να έχεις ένα καλό βράδυ.

SOLON είπε...

@meropi
Ακριβώς. Και οι ανίδεοι που ζητούν κατάργηση της ανωνυμίας για περιορισμό της παρανομίας στο διαδίκτυο είναι σα να ζητούν την κατάργηση των σχολείων για να περιορισθεί η δίαδωση παιδικών ασθενειών.

doctor είπε...

Συμφωνώ σε όλα και ειδικά στην προστασία της ανωνυμίας.

doc

SOLON είπε...

Ευχαριστώ doc

ManBlogg είπε...

Η αναλογία με τις μάσκες στο άρθρο σου Solon, είναι πολύ εύστοχη.
Συμφωνώ καθολικά. Νομίζω ότι η Ελληνική κοινωνία δυστυχώς ακόμα δεν είναι ώριμη ή "ελεύθερη αρκετά" αν θες για να μπορέσει να ανεχθεί την ανώνυμη/ψευδώνυμη γνώμη και την απαξιώνει. Η επιβολή αποκάλυψη ταυτότητας εκ των προτέρων ανάγει στο μυαλό μου εποχές εξακρίβωσης στοιχείων από τις "αρχές" και της νοοτροπίας "ξέρεις ποιος είμαι 'γώ;".
Αναγνωρίζω πάντως ότι η περίπτωση του διαδικτύου δίνει μοναδική ευκαιρία σε κοινωνίες όπως την Ελληνική να απαγκιστρωθούν από τη νοοτροπία αποδοχής μιας άποψης ως φέρουσα ταυτότητα εξακριβωμένης προέλευσης όπως κουβέντα καφενείου στα χωριά. Ίσως σε λίγο να αρχίσει να παίρνει μορφή και η λογική κρίση στην ουσία μιας άποψης που είναι και το ζητούμενο. Δεν αναμένω θαύματα πάντως πολύ σύντομα.
Χαιρετισμούς στην αγαπημένη μας NY

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

Δεν έχω άποψη για την ανωνυμία στα Blogs.

Προσωπικά γράφω με το πραγματικό μου όνομα και δεν με αγχώνει :P