Τετάρτη, Μαρτίου 05, 2008

ΕΠΙΘΥΜΗΤΟ / ΕΦΙΚΤΟ

Μία σημαντική αρχή των επιτυχημένων διαπραγματεύσεων είναι να έχει κανείς στόχους εφικτούς και να μην παρασύρεται από το συναίσθημα της επιθυμίας. Σίγουρα όλοι θα θέλαμε να αμειβόμαστε με 30,000 ευρώ τον μήνα αλλά όταν διαπραγματευόμαστε μία θέση γραμματέως που συνήθως αμείβεται με 800-1000 ευρώ άντε να ζητήσουμε 1100 η 1200. Αν ζητήσουμε όμως 30,000 ξέρουμε εκ των προτέρων ότι η αίτηση μας θα πάρει την άγουσα προς τον κάλαθο των αχρήστων. Καταλαβαίνω την επιθυμία πολλών να μην περιλαμβάνει η γειτονική ΠΓΔΜ το συνθετικό Μακεδονία. Με 17 χρόνια όμως παγιωμένης χρήσης διεθνώς του ονόματος “Μακεδονία” και με αναγνώριση από 120 και πλέον χώρες με το όνομα “Δημοκρατία της Μακεδονίας” είναι ηλίου φαεινότερον ότι αυτό είναι από ανέφικτο έως και ουτοπιστικό. Ας ελπίσουμε ότι θα γίνει αντιληπτό τοις πάσι ότι η μόνη πιθανότητα επιτυχίας είναι να στοχεύσουμε στο εφικτό και όχι στο επιθυμητό.

9 σχόλια:

doctor είπε...

Από το άρθρο του Π.Μανδραβέλη στην Καθημερινή της 5/3/2008, παραθέτω κάτι που "ταιριάζει κουτί":

" [...] Και δυστυχώς η πολιτική δεν είναι ευχές, είναι -όπως έλεγε και Τζον Κένεθ Γκαλμπρέιθ- «η επιλογή μεταξύ του δυσάρεστου και του καταστροφικού».

Δεν διδασκόμστε την ήττα του 1897 από τους τούρκους, τότε που ο συναισθηματισμός των ακραίων πατριωτών συνεπήρε και κατέλαβε την λογική των πολιτικών με την καταστροφή να έρχεται αναπόφευκτα.

doc

doctor είπε...

Welcome Back ξέχασα να σου πω!!!!

doc

SOLON είπε...

Ευχαριστώ doc. Πολύ εύστοχος ο Μανδραβέλης. Επίσης στο άρθρο του περί Τσίπρα αναφέρει "Οταν μετρά το μπόι του σύμφωνα με την πραγματικότητα και όχι με την επιθυμία.". Πολλές φορές φοβάμαι ότι δεν προσέχουμε αυτή τη διαφορά μεταξύ επιθυμίας και πραγματικότητας.

Locus Publicus είπε...

Aγαπητέ solon welcome back!
Κράτα μια παρουσία στο μπλόγκ, όσο μπορείς. Θέλει και αυτό το χρόνο του.

Συμφωνώ με την κεντρική ιδέα του πόστ. Ο όρος "Μακεδονία" έχει ήδη εμπεδωθεί. Εντούτοις θα μπορούσε να γίνει "Ανω" ή "Βόρεια" τουλάχιστον για την τιμή των όπλων. Πιστεύω όμως πως στις διαπραγματεύσεις συζητήθηκε ένα πολύ μεγαλύτερο "πακέτο", που περιλαμβάνει και άλλα, Κόσσοβο,Ευρωπαικές προοπτικές για τα Βαλκάνια, και βέβαια το ΝΑΤΟ. Αναρωτιέμαι τώρα τις επιπτώσεις του βέτο.

Ιδωμεν. Θα σε επισκέπτομαι. Οσο για τις εκλογές η δουλειά μάλλον πάει για Χίλλαρυ. Και η βενζίνα πάει για τα 4 δολ. Νάσαι καλά.

ΥΓ - Εμενα κάποτε 86W and Columbus.

SOLON είπε...

@locuspublicus
είμαστε πολυ κοντά στα 4 δολλάρια. Δεν πειράζει ας ανέβει κι άλλο μήπως ξυπνήσουν και κοιτάξουν εναλλακτικές πηγές. Ορέο το upper west side.

Meropi είπε...

Καλησπέρα Σόλων μου καλέ,
συμφωνώ και επαυξάνω. Εξάλλου η πολιτική ή η διπλωματία αν θέλεις είναι η επιστήμη του εφικτού. Αυτοί οι άνθρωποι καλώς ή κακώς (κακώς κατά τη γνώμη μου, αλλά αυτό δεν έχει πια σημασία) συνήθισαν να προσδιορίζουν την περιοχή τους ως Μακεδονία από το 1948, δηλ. επί Τίτο. Και όπως λες κι εσύ ήδη τους έχουν αναγνωρίσει πάνω από 120 χώρες με αυτό το όνομα. Αν απαιτήσουμε να το εξαλείψουν τελείως το όνομα τους είναι σαν να τους το παραχωρούμε αυτούσιο, όπως κάναμε ήδη εδώ που τα λέμε. Το 1992 ήδη χάσαμε μια ευκαιρία με την πρόταση Πινέιρο με το Νέα Μακεδονία (Nova Macedonia). Ας μη χάσουμε και άλλη.
Την καλησπέρα μου

SOLON είπε...

@ meropi
'Ετσι είναι αγαπητή Μερώπη. Και στο Κυπριακό το ίδιο. Πάμε για το επιθυμητό και στο τέλος θα βρεθούμε με κανονικό Τουρκοκυπριακό κράτος. Ήδη ο Πούτιν έριξε ενα υπονοούμενο.

Meropi είπε...

Σόλων μου καλησπέρα και πάλι. Έχεις δίκιο με το Κυπριακό. Πράγματι κοντεύουμε να καμαρώσουμε και Τουρκοκυπριακό Κράτος. Και ο Ταλάτ δεν είναι πια τόσο πρόθυμος για υποχωρήσεις μου φαίνεται. Μακάρι να κάνω λάθος.
Σόλων μου μήπως είσαι κι εσύ κυπριακής καταγωγής;; Πέρνα από το ιστολόγιο μου, αν δεν σου κάνει κόπο, θα γελάσεις!(νομίζω)
Καλό σου βράδυ

SOLON είπε...

Όχι Μερώπη δεν είμαι Κύπριος. Ναι πέρασα 2-3 φορές απο τη γειτονιά σου αλλα δεν πρόλαβα να αφήσω σχόλιο. Γέλασα όμως και σ'ευχαριστώ.