Δευτέρα, Μαρτίου 31, 2008

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ





Μέγας σάλος ξεσηκώθηκε με τη επαίσχυντη αφίσα, διαφημιστική μιας έκθεσης ενός Σλαβομακεδόνα καλλιτέχνη όπου ένα από τα εκθέματα παρουσιάζει την Ελληνική σημαία με αγκυλωτό αντί κανονικό σταυρό.
Με ενόχλησε η αφίσα ? Ναι πάρα πολύ.
Υπάρχει σκοπιμότητα δεδομένης της χρονικής συγκυρίας ? Ο καλλιτέχνης λέει όχι – ίσως να υπάρχει αυτό δεν το ξέρουμε.
Είχε δικαίωμα να διαμαρτυρηθεί η Ελληνική κυβέρνηση για αυτή την αφίσα ? Όχι. Όσο ενοχλητική και να είναι αυτή η απεικόνιση δεν παύει να είναι μια προσωπική γνώμη. Ατυχής, λαθεμένη και για πολλούς επαίσχυντη δεν παύει όμως να είναι μια γνώμη, μία έκφραση και αυτή πρέπει να προστατεύεται.

Το να είσαι ελεύθερος να εκφράζεις τη γνώμη σου που ενίοτε μπορεί και να ενοχλεί, έχει σαν τίμημα να υπομένεις γνώμες και εκφράσεις άλλων που ενίοτε μπορεί να σε ενοχλούν.

Πέμπτη, Μαρτίου 20, 2008

ΑΝΩΝΥΜΑ ΚΑΙ ΕΠΩΔΥΝΑ

Πολύς λόγος γίνεται τώρα τελευταία περί ανωνυμίας στο διαδίκτυο, περί δυνατότητας ελέγχου της ταυτότητας των bloggers ,των σχολιαστών κλπ. Σαν blogger λοιπόν κι εγώ (έστω και όχι πολύ τακτικός) λέω να εκφράσω τις θέσεις μου ώστε οι χιλιάδες των επισκεπτών (τς τς) να ξέρουν τη φιλοσοφία αυτού του χώρου.
Κατ αρχήν το ερώτημα που τίθεται είναι αν το blog είναι ιδιωτικός χώρος, αν είναι δημόσιος χώρος και τι κανόνες τον διέπουν η πρέπει να το διέπουν.
Νομίζω ότι ο κυριότερος κανόνας είναι ότι οι κανόνες δεν είναι ομοιόμορφοι.Ο κάθε blogger μπορεί να χρησιμοποιήσει διαδικτυακά εργαλεία που θα δώσουν και τον ανάλογο χαρακτήρα στο blog του. Μπορεί πχ. Να επιτρέπει επισκέψεις μόνο από προ-εγκεκριμένους χρήστες (χρήστες του διαδικτύου εννοώ ) η επισκέψεις μόνο κατόπιν πρόσκλησης . Κάτι σαν το σπίτι μας δηλαδή που ελέγχουμε αυστηρά ποιος μπαίνει. Η μπορεί να αφήνουμε να μπαίνει όποιος θέλει αλλά να ελέγχουμε τι λέει είτε με διαγραφή σχολίων είτε με προ-έγκριση (moderation) . Κάτι δηλαδή σαν ένα μπαρ που ο ιδιοκτήτης αφήνει τον κόσμο να μπει ελεύθερα αλλά αν κάποιος κάνει φασαρία, η ασχημονεί , η βρίζει να του δείχνει ευγενικά την πόρτα (δηλαδή να τον πετάει έξω). Τέλος μπορεί κάποιος να αφήσει το blog του τελείως ελεύθερο, μπάστε σκύλοι αλέστε που λένε και ότι ήθελε προκύψει. Το τελευταίο είναι λίγο παρακινδυνευμένο καθώς αν δημοσιευτεί κάτι το επιλήψιμο και δεν το διαγράψει, τη στιγμή που υπάρχει η δυνατότητα μπορεί ο blogger να θεωρηθεί συνυπεύθυνος ακόμα και νομικά. Η δική μου επιλογή είναι το στυλ ανοιχτού μπαρ.
Αυτό που με βρίσκει κάθετα αντίθετο είναι η απόπειρα κατάργησης η ελέγχου της ανωνυμίας. Η ανωνυμία (η ψευδωνυμία) είναι βασικό στοιχείο του διαδικτύου. Το πρόβλημα δεν είναι η ανωνυμία αλλά η διαχείριση αυτής. Αν κάποιος χρησιμοποιεί την ανωνυμία σαν κάλυμμα για παράνομες δραστηριότητες (συκοφαντίες, απειλές) τότε θα πρέπει να ξεσκεπαστεί η ανωνυμία του και να υποστεί τα δέοντα. Οι περισσότερες χώρες διαθέτουν τα κατάλληλα θεσμικά πλαίσια. Αλλά το να καταργηθεί η να περιοριστεί η ανωνυμία λόγω μερικών ατασθαλιών, είναι σαν να ζητάμε την κατάργηση της αποκριάτικης μάσκας επειδή μερικές φορές χρησιμοποιήθηκαν μάσκες σε ληστείες τραπεζών.
Το ότι ντε και καλά πρέπει κανείς πριν εκφράσει τη γνώμη του να δηλώσει όνομα , διεύθυνση και στοιχεία ταυτότητας είναι επικίνδυνο και σκοταδιστικό. Όλοι κατανοούμε ότι είναι πολύ δύσκολο για μια υπάλληλο του πενταγώνου να καταφερθεί επώνυμα εναντίον του πολέμου του Ιράκ, η για έναν ταμία της τράπεζας να εκφράσει την αντίθεση του σε μια απεργία όταν ο διευθυντής του είναι στέλεχος την συνδικαλιστικής οργάνωσης.
Το διαδίκτυο είναι ένα Hyde Park όπου ο καθείς ανεβαίνει στο κασόνι του (blog) και λέει ότι του κατεβάσει η κούτρα του. Προσοχή όμως, όσο ελεύθεροι είμαστε στο δικό μας blog τόσο πρέπει να σεβόμαστε την ελευθερία των υπόλοιπων blogger να εκφραστούν ελεύθερα και να διαγράφουν σχόλιά μας από το δικό τους blog. Η βασική αρχή της ελεύθερης έκφρασης είναι ότι για να μπορούμε να εκφραζόμαστε ελεύθερα έστω κι αν αυτό ενοχλεί μερικούς, έχει σαν τίμημα το να ανεχόμαστε τις εκφράσεις των άλλων έστω αν και μερικές φορές αυτές μας ενοχλούν. Κάθε blogger στο blog του έχει το ελεύθερο του εκφράζεσθαι και του διαγράφειν.

Τετάρτη, Μαρτίου 05, 2008

ΕΠΙΘΥΜΗΤΟ / ΕΦΙΚΤΟ

Μία σημαντική αρχή των επιτυχημένων διαπραγματεύσεων είναι να έχει κανείς στόχους εφικτούς και να μην παρασύρεται από το συναίσθημα της επιθυμίας. Σίγουρα όλοι θα θέλαμε να αμειβόμαστε με 30,000 ευρώ τον μήνα αλλά όταν διαπραγματευόμαστε μία θέση γραμματέως που συνήθως αμείβεται με 800-1000 ευρώ άντε να ζητήσουμε 1100 η 1200. Αν ζητήσουμε όμως 30,000 ξέρουμε εκ των προτέρων ότι η αίτηση μας θα πάρει την άγουσα προς τον κάλαθο των αχρήστων. Καταλαβαίνω την επιθυμία πολλών να μην περιλαμβάνει η γειτονική ΠΓΔΜ το συνθετικό Μακεδονία. Με 17 χρόνια όμως παγιωμένης χρήσης διεθνώς του ονόματος “Μακεδονία” και με αναγνώριση από 120 και πλέον χώρες με το όνομα “Δημοκρατία της Μακεδονίας” είναι ηλίου φαεινότερον ότι αυτό είναι από ανέφικτο έως και ουτοπιστικό. Ας ελπίσουμε ότι θα γίνει αντιληπτό τοις πάσι ότι η μόνη πιθανότητα επιτυχίας είναι να στοχεύσουμε στο εφικτό και όχι στο επιθυμητό.

I'M BACK

Μετά από πολύμηνη απουσία επανέρχομαι στο Blog μου. Ο κύριος λόγος της απουσίας μου είναι έλλειψη χρόνου. Τα κείμενα και τα πολλαπλά “χτενίσματα” παίρνουν αρκετό χρόνο. Αποφάσισα λοιπόν να επισκέπτομαι το ιστολόγιο μου τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα έστω και αν το κείμενο είναι μία απλή σκέψη που χωράει σε 2-3 αράδες η μία παράγραφο. Συνεχίζουμε.