Τετάρτη, Οκτωβρίου 11, 2006

Εις το πυρ

Το έλλειμμα στοιχείων δημοκρατίας στην Τουρκία είναι γνωστό. Συλλήψεις αντιφρονούντων, άγρια μεταχείριση κρατουμένων και γενικά υποβάθμιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι κάτι που συχνά βρίσκει μπροστά της η Τουρκία σαν εμπόδιο στις διεθνείς της σχέσεις. Ένα χαρακτηριστικό στοιχείο αυτού του ελλείμματος είναι ο το άρθρο 301 γνωστός και σαν νόμος περί προσβολής του Τουρκισμού. Πολλοί συγγραφείς και δημοσιογράφοι έχουν κατηγορηθεί και καταδικασθεί με βάση αυτόν τον νόμο συμπεριλαμβανομένου του γνωστού Τούρκου συγγραφέα Orhan Pamuk. Είναι αξιοσημείωτο ότι πρόσφατα δικαστής στην Κωνσταντινούπολη απέρριψε τις κατηγορίες που είχαν αποδοθεί εναντίον της συγγραφέως Elif Shafak που είχε κατηγορηθεί ότι προσέβαλε τον Τουρκισμό γιατί ένας φανταστικός χαρακτήρας σε ένα μυθιστόρημά της μιλούσε για Αρμενική γενοκτονία. Στην αθωωτική απόφαση ένας δικαστής διετύπωσε ότι «είναι αδιανόητο να μιλάμε για εγκληματική η παράνομη πράξη ενός φανταστικού χαρακτήρα σε μυθιστόρημα».

Μεταφερόμαστε τώρα 6000 περίπου μίλια μακριά στο Loganville της Πολιτείας της Γεωργίας στις Η.Π.Α. όπου η κυρία Laura Mallory ζήτησε από το συμβούλιο εκπαίδευσης να αποσυρθούν από τις σχολικές βιβλιοθήκες τα βιβλία Harry Potter με το σκεπτικό ότι οι χαρακτήρες ασχολούνται με μαύρη μαγεία και αυτό μπορεί να επηρεάσει τους αναγνώστες και να τους ωθήσει σε πειραματισμούς με λατρείες μαγείες .

Η κυρία Laura Mallory και οι υποστηριχτές της διατείνεται ότι πρέπει να προστατευθούν τα παιδιά από τους φανταστικούς χαρακτήρες τύπου Harry Potter. Όπως είπε και η δικηγόρος του εκπαιδευτικού συμβουλίου Victoria Sweeney, προφανώς ειρωνικά, ίσως πρέπει να απαγορευθούν και άλλα βιβλία με μάγισσες, όπως Macbeth, Σταχτοπούτα κλπ.

Άκουσα την εν λόγω κυρία στο ραδιόφωνο να καταφέρεται εναντίον του Harry Potter, λέγοντας ότι τέτοιοι χαρακτήρες είναι επικίνδυνοι για τη θρησκεία μας και τον Αμερικανισμό μας. Μάλιστα , ίσως θα πρέπει και εδώ να σκεφτούμε την πιθανότητα νόμου περί προσβολής του Αμερικανισμού. Γιατί όχι ? Και μια άλλη ιδέα, ας μην σταματήσουμε στη απαγόρευση των βιβλίων, αλλά ας κάνουμε ένα βήμα ακόμα. Να κάψουμε όλα τα επικίνδυνα βιβλία. Και για όσους δεν γνωρίζουν η θερμοκρασία πυράκτωσης βιβλίων είναι Fahrenheit 451.

Δεν υπάρχουν σχόλια: